maanantai 24. elokuuta 2015

Ne käytännölliset Pietarin matkavinkit

Matkavinkeissä konkretia on kultaa. Eli siinä lomassa kun vaeltelette pitkin pohjolan venetsian kanaalienn rantoja ja tunnustelette itse Pushkinin ja Dostoevskin henkeä historiallisessa maisemissa, ehkä näistä on apua!

kesakatu1
1. Taksi keskustaan Suomen asemalta maksaa 300 ruplaa. 
Sellaisena nyrkkisääntönä. Kuskit pyytävät aina vähintään tuhat. Aseman ulkopuolella olevat taksit ovat pimeitä ja vaikka auto olisikin sinänsä taksifirman palveluksessa, hinnat neuvotellaan. Mittareita ei ole, eli kysy. Puhelimella tilattu, virallinen taksi maksaa noin 300 ruplaa. Sanon omille vierailleni ehdottomaksi ylärajaksi 500 ruplaa ja sekin on paljon.

2. Tilaa ravintolassa vettä vain jos sitä oikeasti haluat.
Koska pullovesi on kallista. Se maksaa yleensä saman verran kuin kokis tai joskus jopa olut. Monet tilaavat ravintolassa vettä koko pöytäseurueelle, automaattisesti. Sitten ne Pellegrino-pullot ovatkin laskusta puolet.

kesakatu2 3. Juo alkoholia kadulla paperipussista. 
Alkoholin nauttiminen on kiellettyä julkisilla paikoilla. Paitsi jos oluen päällä on paperipussi (koska eihän se sitten välttämättä ole alkoholia ollenkaan. Venäläiset ovat käytännöllisiä!). Joitain oluita saa ostettua valmiiksi paperipussissa,  muutoin kioskit myyvät niitä muutamalla ruplalla. Kiinnijäämisen riski on toki pieni, mutta jos pienellä vaivalla voi välttää kohtaamisen poliisin kanssa, minusta se kannattaa.

4. Laita jalkaan hyvät kengät.
Ei kun oikeesti. Tiedättekö, kuinka pitkiä nää korttelinvälit on? Pitkiä! Täällä kävellään.

5. Pidä käteistä mukana.
Korttimaksaminen onnistuu jo nykyään lähes joka paikassa. Jopa metrossa! Mutta kyllä täällä silti käteistä kuluu. En suosittele vaihtamaan rahoja Suomessa ja junassakin vain taksimatkan varalle. Muutoin rahat kannattaa vaihtaa vasta paikan päällä. Kuitenkin omasta mielestäni helpointa on nostaa käteistä automaatista. 24h pankkiautomaatteja löytyy keskustassa lähes jokaisesta talonkulmasta pankkien tuulikaapeista. Itse en maksa mitään nostaessani käteistä suomalaiselta tililtäni, mutta yleensä kertanosto maksaa muutaman euron.

kesakatu7 6. Tiedä, mitä kahvia tai olutta haluat. 
Suomessa kaikki tietävät, mitä haluat kun huikkaat tiskin yli "kahvi"(yksi kupillinen sitä pannussa seissyttä kitkerää suodatinkahvia, kiitos) tai "olut" (puolen litran tuoppi halvinta vaaleaa lageria, kiitos). Eli ruokalistasta ne selviävät.  Tai kysymällä.

7. Vaadi asiakaspalvelua.
Ei, se tarjoilija ei tule luoksesi oma-aloitteisesti. Eikä baarimikko kysy sinulta, mitä saisi olla vaikka kuinka paljonpuhuvan näköisenä kuikuilisit häneen päin. Koska ei ne työt tekemällä lopu ravintolassakaan. Siispä, mikäli tarkoitus poistua puljusta alle neljän tunnin(ruokittuna ja tai juotettuna): huido ja pyydä heitä tulemaan luoksesi.

8. Kysy kassajonossa muilta kaupan alennuskorttia.
Kanta-asiakaskortit ovat Venäjällä suosittuja. Ja usein niiden haltioille tarjotaan merkittäviäkin alennuksia tai sitten ostaminen kaupasta kerryttää alennusprosenttia kortinhaltijalle. Eli, jos tuote on alennuksessa, mutta kortti uupuu, on aivan normaalia toimintaa huutaa vaikka koko kassajonolle "U kogo nibud jest karta magazina?" (onko kenelläkään kaupan korttia?) Ja aina jollain on. Näin olen säästänyt sievoisia summia rahaa.

kesakatu5

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Acta est fabula, nunc plaudite!	
<