tiistai 21. huhtikuuta 2015

Mikä Pietarissa on paremmin kuin Helsingissä?

Ajattelin, että kokeillaas kaiken tämän synkkyyden keskellä vähän erilaista vinkkeliä :)
spb1
Taksit 
Miten taksin tilaus siis toimii? Ensin soitat taksifirmaan, kerrot mistä haluat ja minne (ja milloin, tilaan yleensä kaikki taksit etukäteen ihan vaan koska voin). Taksifirma kertoo samantien paljonko kyyti maksaa. Ja arvioidun odotusajan (yleensä 5-15min). Odotellessasi saat tekstiviestin, jossa lukee, mikä auto sinulle on tulossa, mitä väriä, rekisterinumero, kuskin nimi ja metrin tarkkuudella auton etäisyys ja saapumisaika. Kun taksi kurvaa paikalle saat sekä tekstiviestin, että automaattisoiton, että auto on odottamassa. Eikä kuski ei laita mitään mittareita juoksemaan, eikä lisähintaa tule (jos ei odotuta yli kymmentä minuuttia eikä yleensä silloinkaan). Kun hyppäät kyytiin kuljettajasi tietää jo, mihin ollaan menossa. Teknisesti tämän toteuttaminen Helsingissäkin olisi pikkujuttu, ihan noin btw.
spb2
24h ruokakaupat 
Vaatiiko tämä hirveästi perusteluja? Kysymys on siitä, kuinka usein sitä nyt oikeasti tarvitsee mitään ruokakaupasta keskellä yötä. No---- Yllättävän usein! Varsinkin Helsingissä, kun lähikauppa menee kiinni kello 23. Ja nälkä tulee tasan 23:05.  
spb3
Liikennevalot, joissa on sekunttikello
Okei tämä on ehkä tätä "Maria on neuroottinen omituisista jutuista" osastoa, mutta siitäkin huolimatta haha. Muistan vaan kun silloin joskus matkalla kouluun olivat ne yhdet liikennevalot, jotka aina kääntyivät yhtäkkiä punaisiksi ja siten käynnistivät perhosefektin, jonka takia myöhästyin kaikista muistakin liikennevaloista ja täten myös bussista ja sitten olinkin jo myöhässä koulusta. Muutoinkin on inhottavaa lähestyä vihreitä valoja... Pitäisikö nopeuttaa askeleita, että ehtisin varmasti vai ehtisinkö sittenkään vai pitäisikö tarkoituksella madella ja päättää että menen seuraavista TAI NYT JUOKSEN ei hemmetti nyt se vaihtui. Pietarissa ei tarvitse stressata - tiedät vaihtumiset ja kestot sekuntin tarkkuudella. Voisko joku kehittää tälle vaikka Suomeen jonkun puhelin applicationin?  
spb4
Alkoholin käyttö 
Monet varmasti tietävätkin, että venäläiset juovat aina vain ruoan kanssa. Me yleensä tilaamme baarissa oluen kanssa grenkejä (paistettuja ruisleipätikkuja juuston ja valkosipulin kanssa). Muutamat ystäväni ostavat jopa 50 gramman kokoisen pussin pähkinöitä oluen kanssa (vaikka sehän on ihan säälittävä koko hintaansa nähden), mutta hei - ilman ruokaa ei juoda. Kuitenkin kaikesta, mitä olen täällä ystävieni ja tuttavieni kanssa viettänyt aikaa, kiteyttäisin sen näin: Venäläiset juovat kun on hauskaa, eikä siksi, että olisi hauskaa. En ole koskaan kuullut täällä sellaisiä banaaleja lauseita kuin "tänään vedetään perseet" tai "huomen ollaan sit ihan naamat"... Täällä alkoholi ei ole uskonto, eikä siitä tarvitse puhua kokoaikaa, eikä jokainen auringon pilkahdus tarkoita viinilasillista mattolaiturilla. En sanoisi että täällä aina juotaisiin yhtään sen vähempää (pääsääntöisesti kyllä), mutta ainakaan siihen ei suhtauduta fanaattisesti. Eikä ketään ihmetytä, jos joku ei juo. Monet tytöt eivät juo ollenkaan tai sitten vain "Chut chut" (ihan pikkuisen). Meidän piireissä juhliin ostetaan aina kaikille yhteiset juomat tai sitten toimitaan nyyttäri-periaatteella, mutta siltikään kukaan ei panttaa omia juomia
spb5

Huh. Olipas se vallankumouksellista! Ja ymmärrätte varmaan, etten ole tekemässä myöhemmin vastineeksi listaa asioista, jotka ovat Helsingissä paremmin... Tulisi vain todella tylsä ja pitkä lista ;)

12 kommenttia:

 1. Hyvä kirjoitus, johon on helppo yhtyä.

  VastaaPoista
 2. Hei vitsi tää oli hyvä postaus! Ihan aiheellisia pointteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. haha kiitos! Täytyy siis yrittää puuhaille useammin jotain tämän tyyppistä!

   Poista
 3. Pietarissa miehet aina mukisematta maksaa naisten ruoat, juomista puhumattakaan! :) Vaikka itse tarjoutuisi maksamaan omat tarjoilut, niin miehen kuuluisi sanoa ei! Aika luksusta, sanon minä :)) Sitä paitsi, Pietarissa kun kävelee kadulla minihameessa, korkkareissa, meikattuna ja kaikin puolin laitettuna niin kukaan ei koskaan katso kieroon eikä edes huuda venäjän huoraksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se :) Allekirjoittanutta ei tosiaan haittaa prinsessakohtelu :D Varsinkin minusta on ihanaa, että saatetaan kotiovelle! Ja näin myös ystävät. Koska eihän sitä suurkaupungissa tiedä... Mietinkin tämän lisäämistä listaan, mutta sitten ajattelin, että silläkin kolikolla on kääntöpuoli, jota en niin arvosta. :/ Esimerkiksi se, että pojat kättelevät aina vain toisiaan ja saattavat sivuuttaa tytöt aivan täysin. Tai että kokoajan pyydellään anteeksi (etu- ja jälkikäteen) pikkujuttuja, koska ollaan ihan varmoja että suutun ja sen sellaista :D

   Poista
 4. Niin niin tykkään sun blogista! Ai että.

  Vähän kutkuttelis kirjoitella taas itsekin (kirjottelin pari vuotta sitten). Asun nykyään Amsterdamissa, eli ehkä jotain "Suomityttö A'damissa lekker lekker"meininkiä, haHAH.

  Mutta hei, kiinnostaisko kirjotella joskus, että miten sulla meni Pietarilaiseen ja venäläiseen kulttuuriin sopeutuminen? Oliko elämä ihan vuoristorataa vai sujuiko moitteettomasti? Ootko koskaan tuntenu olevasi hukassa ja miettinyt, että mitähän hittoa mä oikeen teen? Ja mitkä asiat taas toisaalta helpottivat sopeutumaan?

  En tiiä meneekö liian henkilökohtaiseksi, mut etköhän keksis Mariamaisen tavan kirjoittaa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että KIITOS :) Tee ihmeessä sellainen blogi! Unohdan nimittäin aina itsekin, että ainiin, muuttavathan muutkin ulkomaille ja siitä on varmaan aina aika paljon samoja huomioita :)
   Uu. Olen miettinyt näitä sopeutumisteemoja ennenkin, mutta aina vain lykännyt niitä. Ja totta puhuttuna paljon siitä olen jo unohtanut. Esimerkiksi nyt musta tuntuu, että eihän sitä venäjää niin vaikea ollut oppia..... :D Epätoivoa on koettu, joskin aika vähän. Onneksi, koska en ollut loppujenlopuksi niitä hetkinä koskaan yksin. Pitää pureskella tätä. Kyllä niitä filosofisia hetkiä vielä tulee, jolloin avaan näitä juttuja ...!

   Poista
 5. Ihan tosi hyvä postaus! oon itekin kotosin venäjältä niin oli kiva lukea tällänen. Ja muuten voisitko joskus tehä videopostausta missä puhuisit vähän venäjää? kertoisit vaikka että mitä oot tehnyt tänään ja jotain pientä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hehe dänks! :) Joo. Videopostaus on ollut tässä tekosilla jo (köh) vähän aikaa... Ja tosiaan! Mikseipäs sinne sujauttausi vähän Venäjääkin, без проблем :)

   Poista
 6. Pietarissa oman huomionsa ansaitsevat julkinen liikenne ja kanavaristeilyt.
  Metro, bussit ja ratikat muodostavat hyvän liikennöintiverkon, niiden avulla pääsee npsaan liikkumaan kaupungilla. Autolla matkaaminen tuo tuskaa ruuhka-aikana. Erityisesti Metro on nopea ja kattava.
  Kesäisin on miellyttävää lähteä kanavaristeilylle hieman viilistelemään. Risteilyaluksia on joka lähtöön pienistä paateista jokilaivoihin. Laitureita on käytettävissä useita, risteilyhinnat ovat edullisia. Hyvää alkavaa kesää Pietarissa liikkuville!

  VastaaPoista
 7. http://www.iltalehti.fi/autot/2015052019725211_au.shtml <-- nonniisss...

  VastaaPoista

Acta est fabula, nunc plaudite!	
<