tiistai 7. tammikuuta 2014

Mitä kävi Chetvertille?

Muistatteko kun kerroin "taidekompleksi" Chetvertistä?

Kuten otsikko saattoi vihjata, tämä tarina ei päättynyt hyvin.
Chetverttiä ei siis ole enää. Loppu, caput.

Kävin eilen tapaamassa muutamia Chetvert-projetkin aloittaineita ihmisiä keskusteluillassa yhdessä nuorten kommuunissa, jossa käytiin läpi koko projektin historia alusta tähän päivään ja pohdittiin jatkoa. Koko tilanne on hirveän sekava ja juridisesti(kin) monimutkainen, mutta yritän tässä olla menemättä kovin tarkasti yksityiskohtiin... Eli superlyhyesti homma meni jotakuinkin näin

Nuorten ihmisten yhteisö Chetvert vuokrasi vanhan, hylätyn, kaameassa jamassa olevan rakennuksen, kunnostaakseen sen ja voidakseen järjestää siellä tapahtumia ja muuta toimintaa.
 Rakennus vaati paljon töitä, aikaa ja rahaa. Puutteita oli sähköissä, juoksevassa vedessä ja ensimmäisenä talvena lämmitys ei toiminut rakennuksessa lainkaan. Yhteisö korjasi kaikki puutteet.

Homma ehti rullata noin vuoden. Kävijämäärät olivat jatkuvasti kasvamaan päin. Intoa riitti ja suunniteltuja tapahtumia pitkälle ensivuoteen. (mukana oli myös juttuja, joihin olisi liittynyt toimijoita myös Suomesta ;))

(Kuvat keskustelutilaisuudesta, Kubometr-kommuuniasunnosta, missä keskustelutilaisuus käytiin. Tyypit etsivät ja vuokrasivat valtavan asunnon yhdessä, etsivät kaikkiin huoneisiin kämppiksiä ja pitävät olohuonettaan "yleisenä tilana" tapahtumille ja masterclasseille :))

Syksyllä vuokranantaja päätti irtisanoa seitsemän vuoden vuokrasopimuksen päivän häätömääräyksellä. Chetvert kieltäytyi lähtemästä. Juridinen taisto ja haastehakemukset alkoivat.

Joulukuun 24. päivä sisään Chetvertin rakennukseen hyökkäsi sisälle 30 urheiluasuista, naamioitunutta miestä, jotka väkivalloin repivät ulos kadulle kaikki rakennuksessa olevat (työntekijät, vierailijat) ja telkesivät ovet ja rikkoivat sisällä paikat. Poliisit kutsuttiin paikalle, mutta heidän tulonsa kesti ainakin tunnin (toim. huom. matkaa poliisiasemalta alle kilometri) Poliisi ei suostunut sekaantumaan tilanteeseen, pidätyksiä ei tehty ja naamioituneet kävelivät pois paikalta.Vieläkään Chetverttiläiset, eivätkä alivuokralaiset (kauppiaat, kahviloitsijat tms) ole päässeet takaisin rakennukseen, edes hakemaan omaisuuttaan. Ovella seisoo vartija, joka ei päästä sisään ketään. Selvittely oikeudessa alkaa tammikuun puolessa välissä.

Chetvert yhteisö etsii nyt jatkuvasti uutta rakennusta, missä jatkaa toimintaansa.

Ymmärrettävästikään - oikeusprosessi ei tule ilmaiseksi. Ja kaikki mitä oikeuskuluihin menee, on luonnollisestikin pois tulevasta toiminnasta. Eikä pidä unohtaa, ettei Chetvert-yhteisö ole ainoa taistossa hävinnyt osapuoli. Sääliksi käy myös muita projektin toimijoita - itsenäisiä kauppoja, tapahtumanjärjestäjiä tms, jotka jäivät myös tyhjän päälle.


Summa summarum - jätin tästä pois paljon osia, aika tärkeintäkin. Ehkä siksi teille voi jäätä vaikeaksi hahmottaa miksi näin kävi.
Toisaalta ehkä se edes ole niin kovin oleellista. Kaikki, niin nuoret kuin valtionvaltakin, ovat yhtä mieltä siitä, miten arvokkaita tämän tyyppiset kulttuuriprojektit ovat. Eli kaikkia harmittaa. Joka suuntaan on vedottu ja saatu tukea (itse Eremitaasista ja deputaateilta asti) mutta minkäs teet. 
Hyvä puoli on se, miten lannistumattomia nämä tyypit ovat.

Toivottakaamme Chetvertin porukalle rutkasti onnea oikeustaistoon ja tuleville projekteille !

Venäjää taitaville koko historia esimerkiksi TÄSTÄ

3 kommenttia:

 1. Tekee niin mieli sanoa "mitä tämmöistä voi tapahtua", mutta sehän on Venäjää.. Kateellisuutta, että yhteisö sai paikat toimimaan ja sitten tod näk omistaja tulikin omistajan elkein paikalle ja riisti sen kaiken. Venäjällä mikään ei ole varmaa. Pitää nähtävästi omistaa itse se koko kiinteistö eikä uskoa vuokrasopimuksiin.

  Tsemppiä heille!!

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoista. Tulee ärsytys ja turhautuminen, mutta mainiota että Chetvertiläiset eivät silti luovuta. Taitavat tietää että tuollainen on hyvinkin mahdollista siellä. Tsemppiä toivon!

  VastaaPoista
 3. Asia ei sinänsä yllätä lainkaan, ja syitä voi olla monia. Näennäisiä tai rivien välistä poimittuja, sillä sen enempää oikeastaan väliäkään. Iso plussa venäläisnuorisolle - ovat suomalaisia verrokkeja paljon proaktiivisempia kaikenlaisen yhteistoiminnan ja yritteliäisyyden suhteen. Toiminta jatkaa takuuvarmasti, se vain etsii hetken uutta muotoa :)

  VastaaPoista

Acta est fabula, nunc plaudite!	
<