tiistai 3. syyskuuta 2013

Udelnayan kirpputori


Udelnayan* kirpputori on yksi mun lempijuttuja Pietarissa. Silläkin uhalla, että viimekertainen käyntini siellä oli vasta toinen. heh

*Oikea suomenkielinen transliterointi olisi Udelnaja, mutta itse suosin englanninkielistä, koska se on usein mielestäni selkeämpi ja myös koska metroasema on virallisesti transliteroitu kyltteihin niin. 

Ensimmäisellä kerralla alkukeväästä pyörittiin siellä ihan innoissaan Kertun kanssa ja olin jo varma meneväni sinne ainakin joka ikinen viikonloppu. Mutta niin kuin odottaa saattaa, joka ikinen perjantai puhuttiin Iidan kanssa "Niin oisko viikonloppuna se Udelnaya?" ja sitten herättiin sunnuntaina vasta iltapäivällä ja todettiin, että annetaan sen odottaa vielä viikko.

Udelnayan kirppis, tuttavallisemmin Udelka, ei vastaa suomalaista kirpputoria. Siellä ei ole perhemammoja tai nuorisoa myymässä nurkkiin kertynyttä tavaraa, vaan joko ammatikseen tai lisätuloiksi tätätä harjoittavia tyyppejä.

Tori jakautuu kahteen osaan:
 - Ensimmäinen osa tulee vastaan metroasemalta lähdettäessä. Se koostuu matalista varastorakennuksista täynnä vaatteita, kenkiä ja laukkuja. Aurinkoisina päivinä kasat levittäytyvät myös varastojen ulkopuolelle. Jokaisessa "kaupassa" on muutama nainen myyjänä, huutelemassa hintoja ja vastailemassa kyselyihin.
 - Toinen osa on niin sanotusti "antiikkipuoli". Udelnayaa on silloin tällöin kuvattu lehdissä antiikkitoriksi, koska myynnistä löytyy vanhoja samovaareja, posliinieläimiä ja muuta vanhaa tavaraa. Tässä osassa peltiset varastot ovat loppuneet, tavarat ovat joko pöydillä tai maassa vilteillä.


Vaatteet torilla ovat mielestäni hyvälaatuisia. Ostin viime viikolla sieltä valkoisen austraalialaisen villatakin 300ruplalla (noin 7 euroa) Samassa kasassa oli myös angoravillapaitoja. Venäläiset ovat tarkkoja vaatteidensa kunnosta, jolloin niitä päätyy myyntiin halvalla, vaikkeivat ne olisi suomalaisella mittapuulla erityisen kuluneita.

Toisen ääripään myyjissä tekevät "keräilijä"ukkelit, jotka jokainen koskaan kirpparilla käynyt henkilö tunnistaa. Kyse on vanhoista ukoista, jotka keräävät itselleen kaiken mahdollisen roinan suostumatta luopumaan niistä. Kun sitten kirpparilla satut löytämään heidän aarteistaan jotain kiinnostavaa, pyydetty hinta-arvio on aivan naurettavan korkea. Olenkin tullut siihen johtopäätökseen, että ukkelit käyvät torilla vain voidakseen vaihdella (tai retostella) aarteitaan muiden ukkeleiden kanssa ja vakuuttaakseen vaimolleen, että kyllä tämä roinankeräys tapahtuu perheen yhteiseksi hyväksi.


En halua ehkä halua tietää, onko tuolle Osaman muotokuvalle suuretkin markkinat... Mutta toisaalta löytyyhän sielä Suomen lempimarsalkkakin!Koska tämän on nyt tarkoitus olla "Pietari"-vinkki, annan nyt yhden niille, jotka aikovat torille sateisena päivänä tai alkukeväästä: Kumisaappaat mukaan! Torin toinen puoli on nimittäin savipohjaisella maalla ja vaikka maahan parhaansa mukaan levitetään lautoja, joiden päällä kävellä, vanhoja mattoja ja sanomalehteä, tulee joka tapauksessa uineeksi mudassa.

Vaikka Udelka on täynnä roinaa, vanhoista sähköjohdoista, vääntyneistä nauloista ja rikkinäisistä elektroniikkalaitteista WC-pönttöön, jolla "itse Alla Pugatšova oli istunut tarpeillaan", mielestäni Udelnayalla on, enemmän kuin missään muualla, huikeat mahdollisuudet tehdä löytöjä. Missään en ole nähnyt niin paljon vanhoja nahkaisia matka-arkkuja, kauniisti kuluneita peltirasioita ja peuransarvia. Tavaroita, joita venäläiset eivät niin arvosta, mutta joista suomalainen hipsteri maksaisi mitä vain.

Ja vielä lyhyesti
Missä? Udelnayan metroaseman ulkopuolella (seuraa ihmisvirtaa, löydät kyllä)
Milloin? Lauantaisin ja sunnuntaisin, virallisesti 11-16 (tosiasiassa aikaisemin ja pidempään)

2 kommenttia:

  1. Ääähä äähh äähh määää haluun tonne!!!! Huh, ei Suomessa oo mitään vastaava :-D oi niin kauniita lasiesineitä ja siis tommosen roinan penkominen on niin kutkuttavaa, vaikka ei edes löytäis mitään!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. NIIN MUSTAKI!!!! Onneks en asu kaatopaikkojen lähellä, ryönäisin varmaa sielläki aarteiden toivossa!:DDD

      Poista

Acta est fabula, nunc plaudite!	
<