torstai 1. elokuuta 2013

Kazakstan 1: juna

Shalam Aleikum, täällä taas! Suuret suunnitelmat bloggailla matkalta käsin jäivät yllättäen väliin... Mikä on hyvä. Kyllä lomalla pitää elää hetkessä eikä jököttää ruutua tuijottaen.Junamatka lyhyesti: Pietari - Chelyabinsk - Kostanay
Matka-aika: noin 56h

Käytännössä vietimme kaksi päivää junassa Venäjän sisällä, "kupee"vaunussa (4hlö per hytti) ja vaihdoimme Chelyabinskin kaupungissa junaa (oikesti vain vaunua, mutta leikitään että se oli toinen juna, jotta tarina on selkeämpi) jossa loppumatka eli päivä rajaylityksineen "platskart" eli avovaunussa, jossa sänkyjen välissä on vain väliseinät.

Kuvista ensimmäinen tiivistää junamatkustelun aika hyvin.
Samassa junahytissä kanssamme matkusti Ekaterinburgiin saakka (kymmenisen tuntia vähemmän kuin me) tyttö (8v) mummonsa kanssa. Meillä oli paikat yläsängyissä, heillä alhaalla. Junahytissä on vain yksi pöytä kaikille jaettavaksi, jolloin väkisinkin viettää aikaa samassa seurassa, syöden eväitä ja teetä juoden. Venäläiset ovat kivalla tavalla rupattelevaista porukkaa. Tapoihin kuuluu tervehtiä ja kysyä, mihin ollaan matkalla. Mummo, venäläiseen tyyliin luontevasti, syötti meille jatkuvasti itse leipomiaan piirakoita. Eli suomalaiseen junamatkusteluun verrattuna venäjällä ollaan suhteellisen sosiaalisia. Kuitenkin niin, että aikaa ja rauhaa omien varpaiden tuijotteluun riitti.

Juna pysähteli aina silloin tällöin ja asemilla pääsi pariksi kymmeneksi minuutiksi jaloittelemaan.
Asemajaloitteluun kuuluu muuten oleellisena osana jäätelö. (kukapa olisi arvannut?) Laiturilla seisoskelleilla oli lähes poikkeuksetta kaikilla jäätelö kourassa. Joka asemalla.


Vinkki junamatkustamiseen Venäjällä: Ota mukaan jatkojohto. 
 Junissa on pistorasia aina neljälle henkilölle. Jatkojohdolla pystyimme lataamaan tietokoneen akkua jatkuvasti häiritsemättä alempana nukkuvaa (jonka pään yläpuolella pistorasia oli). Itsestäänselvästi mahdollistaa myös useamman sähkölaitteen käytön yhtäaikaisesti.


Transsiperiasta
Monet (ainakin mun tutut) ovat sanoneet unelmoivansa tai ainakin suunnittelevansa tekevän ns transsiperian matkan eli junamatkan venäjän halki Moskovasta Vladivostokiin (ja siitä pidemmälle Aasiaan. Matka kestää noin kymmenen päivää. Itse en lähtisi moista matkaa suosittelemaan muussa tapauksessa kuin, että junaa käyttää puhtaasti kulkuvälineenä, eli matkan tarkoituksena on todellakin MENNÄ junalla esim Kiinaan. Ihan tosi, ei siellä junassa tapahdu mitään jännää, eikä se ole mikään hupiretki vaan suurin osa tekee parin päivän matkan kotiin pari kertaa vuodessa.
Juna, lentämisen sijaan, on sinänsä mielestäni ihan hyvä vaihtoehto. Ja halvempi.

Joskin kesähelteellä tuo avovaunu voi olla, noh, lämpöinen ja muutaman päivän jälkeen aromit ovat vähän muhineet... Mutta kyllä sillä perille pääsee ! :)

3 kommenttia:

 1. Voih nyt rupesi harmittamaan, että meidän viime talvena suunnittelema reissu jäi heittämättä. Suunnitelmissa oli lähteä junalla Suomesta Moskovaan. Ehkä vielä joskus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa mennä :) ! Moskovaan pääsee sillai tosi kätevästi, kun se vie vaan yhden yön ja aamulla on jo perillä! (Tosin palatessa joutuu keskellä yötä heräämään passintarkastukseen...)

   Poista
 2. kuulostaa kyllä matkalta joka ihan jokainen suomalainen opiskelija ei kesälomallaan tee! ootan kovasti lisää matkapostauksia! :)

  VastaaPoista

Acta est fabula, nunc plaudite!	
<