tiistai 13. marraskuuta 2012

Opiskelusta, elämästä, Pietarista

Vastailin kysymyksiinne! Oompas hyvä. Eihän tähän kulunut multa kuin ööö kuukausi. Kerrottavaa on vaan NIIN PALJON.

Kysykää hei lisää, ja samat vaikka uudestaankin tuonne kommentteihin! Älkää pelätkö kysyä mitään, sitä varten saa laittaa anonyymin merkinkin päälle jos ei muuten !

 

Maailman paskin matkavinkkibloginpitäjä täällä hei! :D Tässä siis ehdoton must nähtävyys pietarissa - nimeä en muista - sieltä saa hyvää kahvia ja ihania leivonnaisia. Joku päivä ostan tuollaisen ruusutikkarin :) Se sijaitsee nevski prospektilla, pohjoispuolella, käykää siellä :))))


K O U L U S T A

Miten hait sinne opiskelemaan?
Cimo on Suomessa sellainen virasto, joka hoitaa monia ulkomaillehakuja! Sieltä sain ihan miellettömästi apua kaikkeen. Soittelin sinne ennen lähtöä varmaan päivittäin.

Saatko tukia Suomesta?
Saan ihan täyden opintotuen. Asumislisääkin saisin, jos minulla olisi asumisesta jotain kuluja… :) Eli tilille tippuu 270e/kk ja sillä elää täällä ihan hyvin!

Miksi menit juuri Venäjälle opiskelemaan?
Hassua, mutten oikeestaan pahemmin miettinyt edes mitään muuta. Ruotsi sulki ovensa, kun en tuota matikkaa koulussa lukenut (en edes lyhyttä, mikä olisi riittänyt) Lisäksi Venäjää osaaville suomalaisille on niin hyvät työnsaantimahdollisuudet Suomessa, että tuntui kaikin puolin fiksulta vaihtoehdolta :)

Millä linjalla oot yliopistossa?
Tämän ensimmäisen vuoden olen Podgatovitelniy-linjalla (valmistava linja /preparatory faculty), josta siirrytään ensi syksynä venäläiseen yliopistoon oikeustieteelliseen tiedekuntaan.

Mitä opiskelet?

Olen valmistavalla humanitäärisellä linjalla. Eniten meillä on venäjän tunteja, mutta myös historiaa, yhteiskuntatietoa, maantietoa ja matematiikkaa (iiiik). Sitten joulun jälkeen vaihtuu osa aineista ja tulee uusia tilalle (informatiikkaa(?), kirjallisuutta etctms kukaan ei oikein tiedä vielä :D)

Meinaatko jäädä sinne opiskelemaan vai meinaatko tulla Suomeen?
Hm. No toistaiseksi ainakaan ei ole Suomeen mikään kiire.

Mitä teet opiskeluiden jälkeen?
Huh. Kyllä kovasti kitkuttais matkustella ihan kunnolla. Toisaalta, milloin ne opiskelut sitten loppuu, tuleekohan sitäkään päivää ikinä :D

Mikä matematiikassa on vikana?
Son nii hankalaa :(

Mitä aineita kirjotit ylppäreis ja mitä tuli?
Äikkä L, Hissa E, Psyka L, Enkku M, BRuotsi C, AVenäjä B


Missä koulussa opiskelet?
Mun koulu, IMOP eli vapaasti lyhenteestä käännettynä Kansainvälisen koulutusohjelman instituutti, on osa Pietarin valtiollista polyteknistä yliopistoa (ainakin jollain tasolla)


Millä kielellä siellä opetetaan?
Itse opiskelen venäjäksi, koska tarkotus on jatkaa koulua myös tulevaisuudessa venäläisten kurssikavereiden kanssa venäläisessä yliopistossa. Monet, jotka ovat tuleet vain kursseille/yliopistovaihtoon/harjoitteluun, opiskelevat englanniksi.


Kerroinko jo että matikka on mun lempiaine? Erityisesti tykkään kuitenkin matematiikankirjoistamme: yhdessä tehtävät on kirjoitettu käsin, niin pääsee ihan arvailemaan, onkohan tuo kärpäsen kakka tuossa kakkonen vai kasi. Toinen kirjamme on armon vuodelta 1973! Suuri ja mahtava neuvostoliitto jätti perinnöksi systeemin, jolla oikean tehtävän löytämiseksi pitää tietää sivunumero, momentti, numero, kohta ja kohta. Harmitti kun meni sivun 162 momentti 78, 2.677 1) b):n kohta 1 väärin !P I E T A R I S T A

Minkä tyylisiä ihmisiä siellä kaduilla käppäilee? Verrattuna Suomeen, panostetaanko itseensä enemmän vai vähemmän?
(Tätä kysymystä mietin pitkään ja ihan tarkkailemalla tarkkailin) Ja tulin siihen tulokseen, että ihan samannäköisiä täällä ihmiset on. Ehkä Helsinkiin verrattuna vähemmässä määrin on grunge/hipster-tyylejä, mutta kyllä sillekin löytyy täältä oma scenensä. Aito turkis on täällä suositumpaa, esim jos takissa on karvakaulus, se on lähes pokkeuksetta aito. Ja korkoja on enemmän.Entäs baarikulttuuri, onks siellä tapana perseillä iha olan takaa, vai osaaks ihmiset pitää hauskaa vähä pienemmässäki sievässä?
Kukaan ei usko tätä, mutta mun mielestä täällä ollaan huomattavasti vähemmän sievässä baareissa kuin Suomessa :D Yleensä ottaen mulla on täällä aina niiiiiin hauskaa ulkona! Oon koko täysi-ikäisyyteni luullut, etten tykkää yökerhoista ja tanssimisesta, mutta tosiasiassa kyse on vaan siitä, löytyykö oikeanlainen paikka.Kuvaile Pietarii; millanen yleisfiilis siellä on, miks kaupunkiin kannattas tulla tutustuu iha omin silmin?
Ensimmäiseksi täällä huomaa ristiriidat. Valtavan hienot palatsit, koristelut ja toisaalta huonokuntoiset talot, roskat. Täällä on paljon juttuja, mutta niistä suurin osa pitää tietää. Tää on niin valtava kaupunki ja onhan mageisiinkin juttuihin hyvin mahdollista törmätä, mutta kun tietää mistä etsiä täältä löytyy niin paljon enemmän kaikkea ihan mieletöntä (trendikkäitä kahviloita, kauppoja, keikkoja, konsertteja, teatteria, rockiclubeja, indiediskoja...)Mikä on karmivin tai hirvein kokemus/asia joka on tullut vastaan Venäjällä?
Tätäkin mietin varmaan kuukauden. Enkä keksinyt mitään sen kummallisempaa kuin lähikaupan vartijan minuun osoittama ihastus, minkä vuoksi yritin karttaa kyseistä kauppaa muutaman viikon :D Mutta jos voisin kertoa ystävieni tarinoita kertoisin Nicon viikosta viereisellä poliklinikalla, jonne hänet pakotettiin korkean kuumeen takia... Kertoisin rasismista ja siitä kun Jose juoksi Hitlerin syntymäpäivänä skinheadeja pakoon asuntolalle. Kuinka Alejo vietti yönsä venäläisessä putkassa, koska ei ollut ottanut passiaan mukaan, eikä suostunut maksamaan miliiseille.

Saako sieltä ostettua ihan hyvää ruokaa?
Saa! Ruoka on täällä tosi halpaa. Huono ruoka on lähes ilmaista, mutta ei hyväkään ruoka yleensä yllä suomalaiselle hintatasolle. Yleensä ulkomaalaiset merkit maksavat kyllä paljon, lähes niin että samalla hinnalla syö ulkona (mikä ei ole kallista) !

Herkullisin ja kamalin ruoka, jota olet syönyt siellä ollessasi?

Herkullisinta on ollut Gaon laittama kiinalainen. Väitän ettei kukaan maailmassa laita parempaa :) Poika on ollut töissä hongkongissa lyhyen aikaa kokkina... Kamalinta on ollut kouluruokalan pasta (aivan järkyttävää -ties montako tuntia olivat keittäneet :D)((muuten kyseisessä lafkassa on mielestäni hyviä keittoja! 35 ruplaa eli noin 85snt)

Kuinka kauan aijot asua Pietarissa?
Niin kauan kuin täällä on mielestäni mitään nähtävää ;)

Osaatko kulkea jo kuinka hyvin ympäri Pietaria?
öhöhöhö en. Ydinkeskustaa jonkinverran. Aika vähän kuitenkaan poistun asuntolalta... Ei ole pahemmin aikaa kun on lauantaisinkin koulua.


Elisan päiväpeitto. Aluksi olin sitä mieltä, että se oli tullut vain pilatakseen huoneemme feng shuin. Nyt olen siitä suorastaan kateellinen. Kenelläkään muulla mummon vintillä ylimääräisiä?


M I N Ä / M U U T


Seurusteletko? Jos niin kuinka kauan olette olleet yhessä?

Seurustelen. Villen kanssa tulee tammikuussa täyteen 3 vuotta! :)

Lempiblogi?
Oi on niin monta! Mutta tälle hetkellä fanitan kaverini Kertun djstpetersburgeria, koska se kertoo meidän elämästä täällä ! :) Vähän erilaisesta vinkkelistä tosin kuin tämä omani.

Mikä on paras tapa rentoutua/hemmotella itseään?
Pullo hyvää punaviiniä ja hyvää seuraa!

Mitä näet elämässäsi viiden vuoden päästä? Entä kymmenen?
Nyt tuntuu siltä, että viiden vuoden päästä olisin vielä liikkeessä. Silloinhan on, jokatapauksessa, kävin miten kävi, venäjän opiskelut jo takana päin. Voisin kuvitella asuvani jossain muualla päin maailmaa. Ehkä lattareissa, ehkä jossain mustan meren rannalla. Kymmenen vuoden päästä oon asettumassa aloilleni, ehkä perustamassa perhettä toivottavasti :)

Mistä asioista koostuu hyvä päivä?
Huumorista. Siitä että nauraa niin paljon, että vedet valuu silmistä, vatsa kramppaa ja lähes pissaa housuun.

Aivan hurmaava ravintola! Nimeä en taaskaan muista, onnea minulle tämän pietariblogini kanssa :::D No siis tämäkin on nevski prospektin pohjoispuolella, lähes itäpäädyssä. Teen tästä aasiailais-fuusioravintolasta isomman jutun joskus kun menen uudestaan .... hihi

Mitkä asiat saa sut nauramaan?
Hehe. Musta huumori erityisesti. Huumorintajun köyhemmällä puolella = grumpy cat. Ja ne muut internet-eläimet :D

Oletko enemmän ilta- vai aamuihmisiä?
Ilta. Aamulla mun kanssa ei oikeen kauheesti keskustella. Oon semmottii mörökölli.

Millä yhdellä sanalla kuvailisit itseäsi?
hönö

Kuinka monet kengät omistat?
Ei niitä suomessa ole mahdollista laskea muuten kuin jätesäkeissä! Täällä Pietarissa mulla 2 korkkarit, 3 muut kengät ja yhdet mustat ballerinat.

Mikä on lempivaatteesi tällä hetkellä?
Mustat pillifarkut. Niinkuin viimeiset ööö aika monta vuotta :D Toinen on Ilona Pellin takki (jota äiti ei antanu mulle tänne :(( )

Mistä unelmoit tällä hetkellä?
Matkustelusta Kaukaasiaan, Equadoriin, Afrikkaan, Kiinaan ja Mongoliaan.

Lempi vaate -ja kenkämerkki?
Vaatteissa esimerkiksi Sonia Rykiel (periytyy äidiltä, hei äiti!). Suomessa Emmi Malmström tekee ihania kenkiä :)

Ootko saanut kavereita siellä?
Ihan sikana! Eikä ihme, ihankuin asuisi valtavassa nuorisotalossa (jonka ikähaarukka on 17-30) :) Lähes kaikki ovat ulkomaalaisia, mutta sehän tästä paikasta tekeekin erityisen. Tuntuu ihan naurettavalta, miten suuri maailma onkaan, ja miten niin paljon siitä mahtuu yhteen asuntolaan. Latinalainen amerikka, afrikka, kiina, korea, mongolia, tadzikistan, uzbekistan, serbia, montenegro, zekki, turkki ja yhdysvallat. Muun muassa.


Elisan korut ja hiusräpeltimet

K I E L E S T Ä


Tuntuuko, että oot jo nyt oppinut paljon venäjää?
Tuntuu. Tuntuu että oon oppinut tosi paljon! Mutta osaanko paljon............ en :D Vielä on töitä höhö aika paljon jäljellä.

Mikä sun lempisana on venäjässä?
hmm. Paha. En nyt just keksi mitään yhtä sanaa, mutta rakastan venäläistä diminutiivia. Diminutiivilla jokaisesta sanasta tehdään ikäänkuin hellittelymuoto. Se pätee sanoihin kuin medved (miedvied) = karhu, myshka (mishka) = nalle. Sen voi tehdä monella tavalla, myös nimistä esim Anna (tavallinen lempinimi Anja) mutta myös Anjochka, Annushka etc. Miespuolinen venäläinen ystäväni tilaa aina kahvilassa chaioshkua (chai = tee) eli vapaasti suomennettuna "pikku tilkkanen teetä" :)

Kaunein lause venäjässä?
Все будет хорошо! (suomalainen voisi lausua Vjoo buudet harashoo) eli kaikki kääntyy hyvin :) Ei lauseena erityisen kaunis, mutta sitä täällä kuulee usein jos on ongelmia, tai joku harmittaa.


Asuntolan toinen kotini: Latinopoikien huone. Oman asuntolaelämäni sosiaalisen ulottuvuuden kehto. Näyttääkin aika kultturellilta, eikös? :)
(Ja ei, kukaan ei osaa soittaa kyseistä kitaraa. Ei ole yleensäkään varmaa kenen ansiosta se on sinne päätynyt)

22 kommenttia:

 1. hei mun piti kysyy tää! mikä on ollu yllättävin juttu, mitä suomesta tuli ikävä? siis että sitä varmaan osasi ennakoida että perhettä, ystäviä, etc tulee ikävä mut oliks joku/jokin mitä ei osannut ennakoida?

  ps. niin paljon siistejä juttuja aahh! ja latinopoikien huone *__*

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onkohan tää nyt huono vastaus, mutten tähän hätään keksi mitään muuta kun light energiajuoma ::::D
   EIPÄS NYT KEKSIN. Hesaria!! Lauantai ja sunnuntaiaamun hesarit... kuukausiliitte, nytliite. Voi pojat.. Onhan noita nettiversioitakin saatavilla, mutten täällä oikeastaan jaksaisi olla kiinnostunut suomen asioista.

   Poista
  2. ja äitiä, tietenkin!

   Poista
  3. kiitos, äiti, mutta olis automaattisesti poissuljettu jos kysymyksen asettelussa :) Tietysti on!

   Poista
 2. siis mitenniin et oo käyny ees lyhyttä matikkaa? :o mitä toi lause oikeeen tarkotti??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska olin erityislukiossa, meidän koulu oli kielilukio, eli koska luin 27 kurssia kieliä, sain huojentaa 8 pakollista, mutta maksimissaan puolet jostain aineesta :) Eli tiputin lyhyestä matikasta puolet eli kävin vain kolme kurssia :DD

   Poista
 3. Aaa ihania noi koulukirjat ::D Ja jokainen rivi niin täynnä tekstiä kuin olla ja voi, ettei varmasti mahdu kirjottaa muistiinpanoja mihinkään väliin... On kuitenkin ihanaa opiskella venäjää ja nimenomaan venäjällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hahaaa auta armias jos noihin yrittäis jotain :D Tulis huutia!! ei ei, kirjat ovat kierrossa, eli ne pitää palauttaa kirjastoon (niinkuin muutkin ovat tehneet since 1973 tuolle yhdelle kirjalle :))

   Poista
 4. Ootko bongannut sieltä paljon sellaisia supersöpöjä ja fiinejä Venäläisiä teeastiastoja? : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. en itseasiassa ole :(( Meillä on niitä kotona, joten olen yrittänyt katsella paljon! Varmaan jostain fiinistä putiikista saattaisia löytyä, mutta ne sellaiset vanhat antiikkiset/sen tyyliset ovat ilmeisesti myös täällä muodissa, eikä niitä ole näkynyt :( ! Pitäis varmaan löytää joku hyvä kauppa.

   Poista
 5. Olen itse haaveillut kauan Pietarissa vierailusta. Kun mainitsin tästä toverilleni, niin kuulin kaiken maailman kauhujuttuja paikasta. Muunmuassa, että Venäjän kebab paikoista on löydetty ihmisten lihaa. Kuulemma siellä varastellaan paljon, kidnapataan ihmisiä ja raiskauksen riski on kuulemma tosi iso.
  Totta kai siellä voi olla turvallistakin, mutta pelottiko sinua lähtiessäsi Venäjälle tällaiset asiat? Kuinka paljon joudut varomaan kulkiessasi kaduilla?
  Ja ovatko mielestäsi Venäläiset ihmiset mukavampia vai kurjempia kuin Suomalaiset, näin yleisellä tasolla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomalaisilla on musta vähän omituinenkin tapa maalailla älyttömiä kauhukuvia täältä :D Sen kebabjutun muistan moskovasta, mutta eipä sillä sama epäilys oli aikoinaan suomessa jostain turkulaisesta kebabravintolasta. Varastelusta olen sitä mieltä, että Barcelona ja Madrid ovat paaaaaaaljon vaarallisempia paikkoja kuin Pietari. Täällä ehkä pahin riski löytyy ruuhkametroista, kun ihmisiä on niin paljon, monet unohtavat vahtia laukkujaan. Missä tahansa turistin kannattaa pitää laukku kiinni ja lähellä itseään (suomessakin meidän hotellin aamiaiselta varastettiin harvasen viikko laukkuja, joita oli jätetty tuolin selkänojalle) Kidnappaus....aika absurdia, mutta totta varmasti tietyissä osissa KAUKAASIAA :D Mutta ehkä niissä pimeissä takseissa kannattaa olla varovainen.

   Minut itseni on koulun kanssa ensimmäisen kerran viety venäjälle 10 vuotiaana ja uudestaan 12 ja 14 vuotiaana, etten ole näitä asioita ainakaan silloin osannut miettiä. Keskusta-alueella minua ei pelota liikkua yksin pimeälläkään, eikä myöskään asuntolamme yhteydessä koska vieressä on vilkas katu. Mutta kyllä täällä kannattaa myös olla varovainen ilta-aikaan. Varsinkaan yksin ei mielestäni kannattaisi liikkua vähän syrjäisemmillä alueilla. Mutta toisaalta asia olisi mielestäni ihan sama Lontoossa ja monellä epämääräisemmällä alueella Ruotsia. Itse en koe kaupunkia yhtään sen vaarallisemmaksi kuin mitään muutakaan suurkaupunkia :)

   Ihmisistä - itse jakaisin ihmisten kanssa toimimisen selkeästi kahteen ryhmään: on virallinen puoli, kuten asiakaspalvelijat, viisumivirkailijat, opettajat tms, ja sitten siihen kuuluu ihmiset vapaamuotoisemmissa tilanteissa, ystävät, tuttavat tms. Täällä vielä lähes poikkeuksetta palvelu on huonoa. Liian usein aivan todellisen surkean huonoa :D Tänne ei kulttuuriin vielä kuulu, että asiakaspalvelijan tulisi olla jotenkin erityisen ystävällinen asiakkaille.. Mutta kun puhutaan vapaa-ajasta, minusta on taas toisaalta ihanaa miten täällä on täydellisen normaalia ja ok kysyä vierailta ihmisiltä neuvoa ja apua. Venäläiset ovat (varsinkin illanvietossa) hilpeätä seuraa :) Toisin kuin muodollisissa merkeissä, venäläinen tuttavuus ja ystävyys on sitten niiiin paljon omistautuneempaa kuin suomalainen. Tasapainonsa kullakin :D (((olikohan tämä nyt ymmärrettävä vastaus??? Pitkä ainakin))))

   Poista
  2. Oikein hyvä vastaus oli! On kiva kuulla, että asiat eivät ole siellä niin hurjia kuin minulle on uskoteltu! Kiitos vastauksesta : ) !!!

   Poista
 6. Tulipahan ihan hirmunen ikävä sinuu ku luin tän! Tuutko jouluks kotiin? Ihana kuulla, että siellä kaik nui hyvin! Ps. Grumpy cat <3 :'DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. MIUMIUMIU!!!! Samoin ikävä sinua!!! :) Joulu on vähän sillai heheheh kun on matikan koe 20 päivä ja jossen pääse läpi on uusinta 26 :((( Elii vähän pitäs jänskäillä ja opiskellakin vaikka siinä sivussa. Mutta viimestään uudeks vuodeks tuun kyllä! :)

   Poista
 7. Mulle tuli susta ihan erilainen kuva tämän postauksen takia, vau! Siksipä täytyykin kysyä - koetko jotenkin muuttuneesi siellä? Onko kukaan kaveri jo huomauttanut moisesta? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huh tämmöisten kanssahan menee yöunet!! :D Itsetutkistelua huh. No, en ole pahemmin kavereiden kanssa suomeen puhellut täältä :D Eikä sellaisia asioita varmaan puhelimessa huomaisikaan. Perheeltä ei ole tullut kommentteja. Itse huomaan kyllä ehkä jotain. En ihmisenä koe muuttuneeni, mutta maailmankatsomus on jotenkin räjähtänyt :) Tuntuu ihan kuin katselisin nyt suomea jotenkin enemmän ulkoa käsin, myös tätä suomalaista blogimaailmaa jota osa itsekin olen kieltämättä. afhouadhf ei saa kysyä näin vaikeita :D mutta juu, todella toivon, että myöhemmin voin sanoa tämän kokemuksen muuttaneen minua ! Toivottavasti hyvään suuntaan!! :)

   Poista
 8. Se herkkukauppa on Jelisejev. Osoite Nevski Prospekt 56, vastapäätä Gostiniy Dvor- tavarataloa. Terv. Äitis

  VastaaPoista
 9. Olitko sä SYKissä lukiossa? Mietin vaan kun oon ite siel yläkoulus ja must tuntuu et oon nähnyt sut joskus... (:

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olin!! :)) Tunnistaisin varmaan sutkin sieltä käytävältä :)

   Poista
 10. Voi mikä löytö! Nyt voin elää ikävääni Pietaria kohtaan sun kauttas! :)
  Mulla on erityisen palava ikävä babushkoja, vaatimattomia business luncheja, Pirogovyi Dvorikia, rähjäistä Fideliä, sishabaareja, marshrutka "marsuja" ja laitakaupungilla uusien ystävien kanssa kuljeskelua. Ei tosin sitä iänikuista jonottamista ja viisumirumbaa mitä ainakin itse jouduin kokemaan yliopistoni kv-toimistossa (olin siis vaihtarina Finec:ssä) heh

  Mutta lähellähän se kaupunki on, sekä maantieteellisesti että sydämessä. Suomalaisia siellä on paljon ja ikävän iskiessä voi vaikka poiketa Stokkalla tai Prismassa ostaas karjalanpiirakoita. Ja olihan Vasilin saarella muistaakseni jopa suomibaari :D

  VastaaPoista

Acta est fabula, nunc plaudite!	
<